Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών στη Σχολή Ικάρων - Σκουλιδάς, Νικόλαος (2017)
Το 1931 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 1931 ιδρύθηκε η Σχολή Αεροπορίας (ΣΑ) και άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου με ενιαία εκπαίδευση για τη Στρατιωτική και Ναυτική Αεροπορία. Το 1967 η ΣΑ μετονομάσθηκε σε Σχολή Ικάρων και θεσμοθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούσαν την οργάνωση και τη λειτουργία της. Σκοπός λειτουργίας της ΣΙ είναι να παρέχει στην ΠΑ μόνιμους Αξιωματικούς, με κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή για την κάλυψη των αναγκών της, να παράγει γνώση και να προάγει την έρευνα περί την αεροπορική και αεροδιαστημική επιστήμη και τεχνολογία και να υποστηρίζει το επιχειρησιακό έργο της Πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ) με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των σπουδαστών για τη λειτουργία της ΣΙ σε σχέση με τους στόχους. Η σύντομη ιστορική αναδρομή της Σχολής Ικάρων μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της ύπαρξης της. Τα εμπειρικά δεδομένα της έρευνας αναδεικνύουν τις ελλείψεις και την ανάγκη βελτίωσης η τροποποίησης πολλών σημείων που σχετίζονται με τη λειτουργία της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν ο τρόπος στελέχωσης σε διδακτικό προσωπικό, που γίνεται πρόχειρα και ευκαιριακά, οι ελλιπείς κτιριακές υποδομές κ.ά. Η έρευνα επίσης ανέδειξε την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτών στη φιλοσοφία και τη στοχοθεσία της ΣΙ και παράλληλα την επιμόρφωση σε επιχειρησιακά και διδακτικά θέματα. Τέλος το ωράριο λειτουργίας της ΣΙ κρίνεται γενικά κουραστικό για το σύνολο των σπουδαστών και κυρίως των δευτεροετών.