Η συμβολή των αναλυτικών προγραμμάτων στην αποτελεσματική διδασκαλία: απόψεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Χατζημάρκου, Άννα (2017)
Εφόσον τα Αναλυτικά Προγράμματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη όλων των παραμέτρων που συνεισφέρουν στο σχεδιασμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τελικά πώς μας βοηθούν, ώστε να προκύψει μια αποτελεσματική διδασκαλία. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στα διάφορα είδη Αναλυτικών Προγραμμάτων, στα μοντέλα σχεδιασμού τους, στις θεωρίες τους, στις βασικές αρχές στις οποίες βασίζονται οι σχεδιαστές των Αναλυτικών Προγραμμάτων, στους σκοπούς και στόχους που περιέχονται σε αυτά και στο περιεχόμενό τους. Επίσης, εξετάσαμε την αποτελεσματικότητά τους και τον τρόπο αξιολόγησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Τέλος, μελετήσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα Αναλυτικά Προγράμματα και την ανάγκη αναμόρφωσής τους. Επιπλέον, προσπαθήσαμε να μελετήσουμε τις απόψεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το σχεδιασμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων και την αποτελεσματικότητά τους και συγκρίναμε τις απόψεις την Δασκάλων με τους Νηπιαγωγούς. Εστιάσαμε στις απόψεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων, τις θεωρίες τους, τις βασικές αρχές, τα άτομα τα οποία θα έπρεπε να απαρτίζουν την ομάδα των σχεδιαστών, τους σκοπούς και στόχους που περιέχονται στα Αναλυτικά Προγράμματα, τα διδακτικά υλικά και εγχειρίδια και εάν συμβαδίζουν ή όχι με τα Αναλυτικά Προγράμματα, την ανάγκη αναμόρφωσής τους και τα προβλήματα που υπάρχουν στα Αναλυτικά Προγράμματα. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι της άποψης πως τα Αναλυτικά Προγράμματα πρέπει να αλλαχθούν και να εκσυγχρονιστούν. Η τεχνολογία, τα κοινωνικά προβλήματα και οι νέες ανάγκες των πολιτών είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην ανάγκη αναμόρφωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Η συνεργασία ειδικών και εκαπιδευτικών θα οδηγήσει σε πιο επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η γνώση και η εμπειρία μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα.