Φιλοσοφικά στοιχεία στο γραφιστικό μυθιστόρημα (graphic novel): τα παραδείγματα του Maus και του Logicomix - Πάττα, Ευγενία (2017)
Στόχος της παρούσας ποιοτικής έρευνας είναι να ερευνηθεί, αν υπάρχουν φιλοσοφικά στοιχεία και εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν, με ποιο τρόπο εμφανίζονται στο γραφιστικό μυθιστόρημα. Τα δυο γραφιστικά μυθιστορήματα, τα οποία μελετήθηκαν είναι το «Maus» του A. Spiegelman και το «Logicomix» των Α. Δοξιάδη και Χ. Παπαδημητρίου. Παρατηρήθηκε, ότι στο «Maus» χαρακτηριστικά της δομής του, όπως τα μπαλόνια σκέψης, η οπτική γωνία, το γκρο-πλάνο, η συμβολική εικόνα, ο αλληγορικός χαρακτήρας και η διαδοχή των βινιετών, δηλαδή η εικονική αλληλεγγύη, σύμφωνα με τον T. Groensteen, έχουν φιλοσοφική υπόσταση και είναι δυνατόν μέσω αυτής της ιδιαίτερης δομής του να διευκολύνεται η φιλοσοφική σκέψη. Από την άλλη πλευρά, στο «Logicomix» εντοπίστηκαν στοιχεία που υπάγονται απευθείας στην ιστορία και μεθοδολογία της Φιλοσοφίας, λόγου χάρη φιλοσοφικά ερωτήματα, ανοιχτές ερωτήσεις, επιχειρήματα, λειτουργικοί ορισμοί, αναλογίες, συγκρούσεις και αναφορές σε φιλοσοφικές θεωρίες και ιδέες και γι’ αυτό το λόγο η σχέση τους με τη Φιλοσοφία είναι οιονεί εσωτερική. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι το γραφιστικό μυθιστόρημα, είναι δυνατό να αποκτήσει μια σχέση με τη Φιλοσοφία είτε μέσα από τα ίδια του τα δομικά στοιχεία είτε ενσωματώνοντας φιλοσοφικά στοιχεία.