Shaping the environmental behavior of adolescents: a case study in Athens, Greece - Kyriakopoulos, Petros; Κυριακόπουλος, Πέτρος (2017)
Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να αποτυπώσει την περιβαλλοντική συμπεριφορά των εφήβων, αλλά και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 309 μαθητές Λυκείου. Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε σε παλαιότερη έρευνα στην Κίνα (Lee, 2011) και μεταφράστηκε στα ελληνικά. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι γονείς και το Διαδίκτυο αποτελούν τις πιο σημαντικές πηγές περιβαλλοντικής πληροφόρησης των εφήβων. Επιπροσθέτως, η πρόθεση για προστασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, ενώ η συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις και οργανώσεις κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, παρουσιάζεται ότι η επίδραση του κοινωνικού περίγυρου και οι περιβαλλοντικές στάσεις σχετίζονται θετικά με την περιβαλλοντική συμπεριφορά των εφήβων. Τέλος, αποδεικνύεται πως η επίδραση του κοινωνικού περίγυρου και των περιβαλλοντικών στάσεων μπορούν να προβλέψουν στατιστικώς την εκδήλωση περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.