Cyber bullying και έφηβοι που φοιτούν σε τμήματα ένταξης - Λιάκου, Αγγελική (2017)
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φοιτά σημαντικός αριθμός μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές ή άλλες εκπαιδευτικές δυσκολίες. Για την υποστήριξη των μαθητών αυτών στη σχολική τους πορεία έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά τμήματα, τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ), που λειτουργούν παράλληλα με τα γενικά, για ορισμένα μαθήματα, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Τα τμήματα αυτά είναι ολιγομελή και η διδασκαλία παρέχεται από εξειδικευμένους στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικούς (Χαρούπιας, 2005; Νόμος 3194/2003 άρθ. 2). Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τη σχέση εφήβων μαθητών που φοιτούν σε ΤΕ με το cyber bullying, ένα φαινόμενο με αυξητική τάση εκδήλωσης μεταξύ των εφήβων μαθητών στην εποχή μας. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 44 μαθητές με γενικές ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, 32 αγόρια και 12 κορίτσια, που φοιτούν σε ΤΕ Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην επαρχία της νήσου Ρόδου. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο και δομημένη συνέντευξη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μαθητές των ΤΕ χρησιμοποιούν, κυρίως, κινητές συσκευές, για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, με κύριο σκοπό την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, κυρίως, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αφιερώνουν πολλές ώρες για την πλοήγησή τους και έχουν επίγνωση ότι διατρέχουν κινδύνους, όταν πλοηγούνται, μεταξύ των οποίων και το cyber bullying. Αναγνωρίζουν τα είδη του και τις μορφές του, καθώς, επίσης, και τα μέσα και τρόπους με τους οποίους μπορεί να ασκηθεί, αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του και γνωρίζουν επαρκώς μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής του. Οι μαθητές των ΤΕ είναι σε θέση να σκιαγραφήσουν το προφίλ του θύτη και του θύματος και ομολογούν ότι το cyber bullying ασκείται, κυρίως, στο σχολείο, κατά το σχολικό ωράριο, αλλά και στο σπίτι τους οποιαδήποτε στιγμή, στις εξόδους τους και κατά τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Θεωρούν ενημερωμένους, κυρίως, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς τους σχετικά με το cyber bullying και γι’ αυτό ζητούν από αυτούς ενημέρωση. Σε αυτούς, άλλωστε, δηλώνουν ότι θα στραφούν και σε περίπτωση που συμβεί στους ίδιους. Ελαχιστότατοι έχουν κάποια σχετική προσωπική εμπειρία, ή γνωρίζουν εμπειρία άλλου ατόμου, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο ελληνικό σχολείο οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες σχετίζονται με το cyber bullying τόσο, όσο και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι έλληνες έφηβοι μαθητές των ΤΕ δεν γίνονται, περισσότερο από τους συμμαθητές τους, στόχος cyber bullying, είναι συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι σχετικά με αυτό και γνωρίζουν επαρκείς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, ώστε να το αποφύγουν.