Τάφοι και ταφές στην Αρχαία Κόρινθο (10ος -8ος αι.π.Χ.) - Τσίρτση, Κυριακή (2017)
Δύο ταφικά σύνολα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου αποτελούν το θέμα της παρούσας έρευνας. Οι τάφοι, οι οποίοι χρονολογούνται στην Πρωτογεωμετρική και Πρώιμη Γεωμετρική Εποχή, ήρθαν στο φως το 2012 και 2015 στην Αρχαία Κόρινθο κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που διενεργήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (τέως ΛΖ΄ΕΠΚΑ), όπου εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας Αθήνας- Πάτρας ήταν σε εξέλιξη. Αρχικά, επιχειρείται η όσο το δυνατόν πληρέστερη και αναλυτική περιγραφή των τάφων και των κτερισμάτων που συνδέονται με αυτούς. Οι τάφοι παρουσιάζονται ανά ταφικό σύνολο με τη σειρά με την οποία ανασκάφηκαν. Κατόπιν, ομαδοποιούνται τα ευρήματα και παρατίθενται συνολικά τα χαρακτηριστικά που αυτά παρουσιάζουν. Ακολουθούν συγκρίσεις των ταφικών εθίμων που διαπιστώνονται στα δύο ταφικά σύνολα και εντοπίζονται ομοιότητες στην αντιμετώπιση των νεκρών με άλλα γεωμετρικά νεκροταφεία της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αττικής και της Εύβοιας.