ΔΛΠ 18 - Έσοδα όπως αναμορφώθηκε από το ΔΠΧΑ 15 - Έσοδα από συμβάσεις με πελάτες (σχόλια - προβληματισμοί - κριτική) - Σιορίκη, Ευθαλία (2017)
Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) είναι ένα σύνολο Λογιστικών Αρχών, Κανόνων, μεθόδων και διαδικασιών, γενικά αποδεκτών, η καθιέρωση των οποίων οδηγεί σε ομοιομορφία των Οικονομικών καταστάσεων και συνεπώς σε ακριβή, αληθή και ομοιόμορφη πληροφόρηση των χρηστών των Οικονομικών Καταστάσεων. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ΔΛΠ έχουν τεράστια σημασία για την ιδιωτική και δημόσια οικονομία κάθε χώρας, που πρέπει να αναλύσουμε. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει τα δικά της Λογιστικά Πρότυπα που έχουν καθοριστεί από τα Λογιστικά σώματα και τις Νομοθετικές αρχές της κάθε χώρας. Αυτά όμως απαιτούν κατάλληλη προσαρμογή στα δεδομένα που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει Λογιστικές Οδηγίες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική εμπορική νομοθεσία και στο Ελληνικό Λογιστικό και Κλαδικό Σχέδιο. Από αυτό συνεπάγεται ότι τα ΔΛΠ δεν είναι κάτι καινούργιο για την χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως θέσπισε κανόνες εναρμόνισης των Λογιστικών Αρχών και Κανόνων σε κάθε Κράτος-Μέλος. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την Κοινοτική Νομοθεσία ,όπως την έχει ενσωματώσει στην δική της έννομη τάξη. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα ΔΛΠ δεν υπερισχύουν των τοπικών κανόνων που υπάρχουν σε κάποια χώρα. Σύμφωνα με αυτό δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα λύσουν κατευθείαν και τα προβλήματα της οικονομίας κάθε χώρας. Μπορούμε να ισχυριστούμε όμως με βεβαιότητα ότι θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση και θα έχουμε και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι τα ΔΛΠ δεν αναφέρονται μόνο στις Χώρες της Κοινότητας αλλά παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον και πεδίο αναφοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ΔΛΠ μέσω της Επιτροπής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων ,όπου συμμετέχουν από την ίδρυσή της, για τη δική τους χώρα έχουν διαμορφώσει άλλα Λογιστικά Πρότυπα, κάπως διαφοροποιημένα. Ανεξάρτητα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αυτό που έχει μεγάλη σημασία και επιβάλλεται να γίνει στο μέλλον είναι η πλήρης εφαρμογή των ΔΛΠ πράγμα το οποίο θα επιφέρει αξιοπιστία, ακρίβεια και ομοιομορφία των οικονομικών καταστάσεων σε Διεθνές επίπεδο και θα επιφέρει εμπιστοσύνη στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσιάζει μια τάση διεθνοποίησης και στροφή προς τις ξένες κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές για λήψη δανείων .Έτσι οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να έχουν ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και αποτίμησης των οικονομικών τους καταστάσεων. Τα Λογιστικά Πρότυπα ,από τις ίδιες τις εξελίξεις, επιτάσσεται να έχουν διεθνή εφαρμογή. Συνεχίζοντας από το προηγούμενο, η διεθνοποίηση των κεφαλαιαγορών τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μια αυξημένη ζήτηση για συγκριτικές αναλύσεις λογιστικών καταστάσεων που δραστηριοποιούνται σε ξένες χώρες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτές τις εξελίξεις και χρειάζεται έντονη και συστηματική προσπάθεια των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Νομοθεσίας για πλήρη εναρμόνιση με τα ΔΛΠ. Απαιτείται λοιπόν μια συστηματική προσπάθεια για την ανάπτυξη λογιστικών προτύπων και μια προετοιμασία ενόψει της εναρμόνισης των λογιστικών προτύπων σε διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λογιστική, αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την ορθολογική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν με τη σειρά τους την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.