Η εκτίμηση της συμβολής των Τούρκων τουριστών στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Χίου - Αναδολή, Άννα (2017)
Στην παρούσα εργασία ο στόχος είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί της Χίου, μέσω της διερεύνησης των στάσεων και των αντιλήψεων ατόμων που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στον τουριστικό κλάδο. Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσιες θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις. Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε κατοίκους περιοχών με τουριστική ανάπτυξη, φαίνεται πως προκύπτουν και θετικές, αλλά και αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις. Οι θετικές στάσεις και αντιλήψεις τείνουν να προέρχονται από άτομα που αποκομίζουν ωφέλειες από τον τουρισμό, ενώ οι αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις από άτομα που δε σχετίζονται με τον τουρισμό. Η Χίος, είναι ένα νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως τουριστικά. Τελευταία όμως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε το νησί να αποκτήσει ξεκάθαρο τουριστικό προϊόν και μακροπρόθεσμη στρατηγική αναφορικά με τον τουρισμό. Ως προς τους πόρους που διαθέτει, εκτός από το μαζικό τουρισμό, προσφέρεται και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα θρησκευτικό, πολιτιστικό, περιηγητικό και ιαματικό τουρισμό, καθώς και αγροτουρισμό/οικοτουρισμό. Η έρευνα διεξήχθη σε 137 συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό κλάδο της Χίου. Μέσω διαμοιρασμού δομημένου ερωτηματολογίου, προέκυψε πως γενικά οι στάσεις και οι αντιλήψεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του τουρισμού στην περιοχή είναι θετικές. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω η τουριστική ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης των υποδομών. Και ως προς τους Τούρκους τουρίστες ειδικότερα, φαίνεται πως οι στάσεις και αντιλήψεις είναι συνολικά θετικές. Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες δε μοιάζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον κοινωνικής συναναστροφής με τους Τούρκους επισκέπτες. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εκτεταμένη συνεργασία με την Τουρκία έτσι να μπορέσει να επεκταθεί ο τουρισμός από την Τουρκία.