Μεθοδολογία αξιολόγησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος: η περίπτωση του Στρυμονικού κόλπου - Μπαλκόνη, Αρετή (2017)
Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος γίνεται όλο και πιο έντονο. Μια μορφή ρύπανσης είναι ο ευτροφισμός, μια διεργασία που έχει ως αντίκτυπο ανεπιθύμητες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Όσον αφορά στον ελλαδικό χώρο τα νερά του χαρακτηρίζονται ως ολιγοτροφικά, ωστόσο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς σε ορισμένους ελληνικούς κόλπους. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια αξιολόγησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Στρυμονικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, επιχειρείται ο ποσοτικός προσδιορισμός του φαινομένου του ευτροφισμού που αποτελεί μια αρκετά σύνθετη διαδικασία, διότι το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών. Για το σκοπό αυτό στην εργασία χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) σε συνδυασμό με Μεθόδους Πολυκριτηριακής Ανάλυσης. Μέσω των ΓΣΠ κατέστη δυνατή η επεξεργασία των χωρικών δεδομένων και ο διαχωρισμός της περιοχής μελέτης σε υποπεριοχές. Όσον αφορά στις πολυκριτηριακές μεθόδους εφαρμόστηκαν δύο, η Weighted Summation και η Electre 2, με σκοπό την ιεράρχηση των υποπεριοχών και το χαρακτηρισμό τους ανάλογα με το επίπεδο ευτροφισμού τους. Η κάθε μέθοδος εφαρμόστηκε με και χωρίς την απόδοση βαρών σημαντικότητας στα κριτήρια. Επιπλέον έγινε ανάλυση ευαισθησίας των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρουσίασαν διαφορές οι οποίες σχολιάζονται. Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι, ο συνδυασμός ΓΣΠ και Πολυκριτηριακών Μεθόδων Ανάλυσης αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην αξιολόγηση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.