Καταγραφή καλλιεργητικών πρακτικών και αποτίμηση παραγωγικών δυνατοτήτων του κληροδοτήματος Σημαντήρη στο κτήμα Αχλαδερής - Μπούργια, Ελισάβετ (2017)
Το θέμα της εργασίας είναι: η καταγραφή καλλιεργητικών πρακτικών και η αποτίμηση παραγωγικών δυνατοτήτων του Κληροδοτήματος Σημαντήρη στη κτήμα Αχλαδερής. Απώτερος στόχος της εργασίας είναι να αναδειχτεί πάλι ο τόπος της Αχλαδερής και να γίνει μια προσπάθεια ανάπλασής της ώστε να είναι το αγρόκτημα Σημαντήρη όπως παλιά ένα σημαντικό ορόσημο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της Λέσβου. Η έρευνα που εφαρμόστηκε στην παρούσα εργασία, ήταν πρωτογενής και δευτερογενής. Πρωτογενής, διότι για την καταγραφή κάποιων στοιχείων και πληροφοριών που χρειαζόμουν για να έχω μια πλήρη εικόνα για την ιστορία και την λειτουργία του αγροκτήματος, χρειάστηκε να έχω προσωπική επικοινωνία με κάποια άτομα. Επιπλέον, η έρευνα ήταν και δευτερογενής διότι χρησιμοποίησα και δεδομένα από βιβλία και από Δημοσιευμένες εργασίες και διαδικτυακές σελίδες. Εν κατακλείδι, η δομή της εργασίας αποτελείται αρχικά από μια αναφορά σε θεωρητικά στοιχεία που αποτελούν την εννοιολογική βάση κατανόησης της εργασίας και στη συνέχεια αναλύω τις μεθόδους που χρησιμοποίησα. Στις επόμενες ενότητες αναπτύσσονται η ιστορική αναδρομή του αγροκτήματος Σημαντήρη, η χαρτογραφική απεικόνιση του νησιού και του αγροκτήματος και τέλος κλείνω με ένα προτεινόμενο πλάνο ανάπτυξης. Συμπεράναμε εν κατακλείδι, ότι το αγρόκτημα είναι το στολίδι της Λέσβου, έχει πολύ μεγάλη δυναμική, έχει να προσφέρει πολλά στον εκπαιδευτικό και στον κοινωνικό τομέα και δεν υπάρχει άλλη ενιαία έκταση με αυτά τα χαρακτηριστικά.