Η προσφυγική κρίση και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Μπένος, Αθανάσιος (2017)
Η παρούσα εργασία, η οποία φέρει το θέμα «Η Προσφυγική Κρίση και η Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αποσκοπεί στην με ακρίβεια και σαφήνεια παράθεση όλων των εμπειρικών δεδομένων και τον εποικοδομητικό σχολιασμό τους προκειμένου να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα εάν τελικά τα ληφθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα απεδείχθησαν όχι μόνο επαρκή αλλά και ικανά για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η προσφυγική κρίση. Αρχικά, παρατίθεται μία σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης που μας οδήγησε στην προσφυγική κρίση ενώ ακολούθως παρατίθενται αναλυτικά διάφορα πρωτογενή δεδομένα και πιο συγκεκριμένα, αριθμητικά δεδομένα, χάρτες και διαγράμματα, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια περιγραφής της πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης και ανάλυση αυτής σε συγκεκριμένες μεταναστευτικές οδούς. Ακολούθως, καταγράφεται η αντίδραση των συλλογικών οργάνων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της προσφυγικής κρίσης λαμβάνοντας ως τελευταίο σταθμό τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τέλος, παρουσιάζονται διάφορες κριτικές και θέσεις για τα προαναφερόμενα γεγονότα και τις πολιτικές καθώς και τα εξαχθέντα συμπεράσματα όσο αφορά το επίμαχο ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.