Οι πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα: η περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Χίου. - Βοξάκη, Βασιλεία (2017)
Η εργασία αυτή αφορά την διερεύνηση της εφαρμογής των Πολιτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα και ειδικότερα την μελέτη των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν 184 ερωτηματολόγια από ανέργους ηλικίας 15 ετών και άνω. Γίνεται αναφορά στις βασικές έννοιες, στα χαρακτηριστικά, στα είδη της ανεργίας, στις αιτίες στις συνέπειες της ανεργίας καθώς και στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην οικογένεια. Αναφέρονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αναλύεται ο ρόλος του ΟΑΕΔ στην εύρεση εργασίας και γίνεται εκτενή αναφορά στους τρόπους καταπολέμησης της ανεργίας μέσω των Κέντρων προώθησης της Απασχόλησης και για τις Ενεργητικές Πολιτικές που υλοποιούνται από το ΟΑΕΔ. Εξετάζεται η ανεργία στην Ελλάδα και γίνεται αναφορά για την απασχόληση και την ανεργία στις Περιφέρειες της Ελλάδας. Αναφέρονται οι βασικές έννοιες για την αγορά εργασίας, για το εργατικό δυναμικό, την προσφορά και ζήτηση εργασίας και παρουσιάζεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των ενεργητικών και παθητικών μορφών απασχόλησης αναφέρονται οι στόχοι τους και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την Ευρωπαϊκή Στρατηγικής Απασχόλησης και αναφέρονται οι μεταβολές στην απασχόληση και ανεργία στην Ευρώπη-28 Μελών-Χωρών. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, όπως δημογραφικά, οικονομικά στοιχεία και στοιχεία για την απασχόληση και το εργατικό δυναμικό βάσει των στατιστικών στοιχείων από την έρευνα Εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ και από στοιχεία του ΟΑΕΔ. Επίσης παρουσιάζεται η μεθοδολογία για την δευτερογενή έρευνα και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτογενούς έρευνας. Παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνας, δηλ. οι απαντήσεις των ανέργων. Η σχετική ανάλυση έγινε με την εξαγωγή τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών παραμέτρων. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία τους είναι το Excel και το SPSS. Και τέλος παρουσιάζονται τα συνολικά συμπεράσματα της εργασίας.