Μισθωτή εργασία : ασφάλιση και μορφές κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης (2008-2014): ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών υπό το φως των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Τσακίρη, Αργυρή (2017)
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, λόγω της οποίας η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να συνάψει δάνεια με ασαφείς και περίπλοκους όρους, που οδήγησαν τον δανειολήπτη σε δυσβάσταχτες δημοσιονομικές πολιτικές. Οι πολιτικές αυτές και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υιοθέτησε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να της χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια, περιλαμβάνονται στα τρία Μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα επώδυνα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές κυβερνήσεις επιβάρυναν περαιτέρω την ήδη υφεσιακή ελληνική οικονομία και έπληξαν με σφοδρότητα τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Οι πολιτικές προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν κατά επιταγή των Μνημονίων προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, πρωτοφανείς και δυσμενείς αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης, βαθιά μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και είχαν τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Στην παρούσα εργασία θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε ζητήματα όπως το «αν οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο και ποιες ευκαιρίες χάθηκαν», το «αν οι μεταρρυθμίσεις, στο βαθμό που πραγματοποιήθηκαν, ήταν πράγματι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα, σε σχέση με τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσαν» ή «ποιοι σήκωσαν τελικά το βάρος των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον της χώρας μας».