Προσδιορίζοντας το κόστος παραγωγής μέσω της προσθετικής τεχνολογίας (3D-Printing) - Βασίλης, Στέφανος (2017)
Η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει την μελέτη σχετικά με την εξέλιξη της παραδοσιακής διαδικασίας από την παραδοσιακή μέθοδο στην 3D εκτύπωση. Στο πλαίσιο αύτο της μετεξέλιξης υπάρχει μια αναδιάρθρωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Θα υπάρξει λεπτομερής περιγραφή, παρουσίαση και κατασκευή μοντέλων κόστους παραγωγής. Επίσης, θα αναπτυχθεί το θέμα του 3D Printing με εκτεταμένη ανάλυση των στοιχείων που έχω συλλέξει από την υπάρχουσα βιβλιογραφία και από επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αναλυτικά: Στο κεφάλαιο 1, γίνεται μια εισαγωγή για το 3D Printing και την μετεξέλιξή του, την ΑΜ (Additive Manufacturing) και της εφαρμογές της και τα νομικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν. Στο κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται συστήματα 3D Printing που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται σήμερα σε παραγωγές. Στο κεφάλαιο 3, μελετώνται οι αλλαγές των επιχειρηματικών μοντέλων και των αλυσίδων παραγωγής, συγκρίνοντας το 3D και την παραδοσιακή μέθοδο καταλήγοντας στην αναδιάρθρωση του κόστους. Στο κεφάλαιο 4, αναλύουμε και συγκρίνουμε τέσσερα μοντέλα κόστους, που έχουν διατυπωθεί σε έρευνες άλλων συγγραφέων, με σκοπό την διεξαγωγή συμπερασμάτων για την δημιουργία ενός μοντέλου κόστους παραγωγής το οποίο θα περιγραφεί στο τελευταίο κεφάλαιο 5. Στόχος του μοντέλου αυτού είναι να προσδιοριστεί η ελάχιστη τιμή του προϊόντος ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής που θα χρησιμοποιήσουμε, παραδοσιακή παραγωγή ή 3D Printing.