Μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων δειγμάτων Crithmum maritimum από καλλιέργεια στο νησί της Σύρου - Κουτρομάνου, Κωνσταντίνα; Λάππα, Ισμήνη Άννα (2017)
Το κρίταμο διατίθεται στο εμπόριο ως έτοιμο προς βρώση προϊόν (τουρσί), ως εκχύλισμα ή ως αιθέριο έλαιο. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα που προκύπτει είτε από την αποξηραμένη, είτε από τη νωπή μορφή του αποτελεί καλή πηγή μικροθρεπτικών και φυτοχημικών στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την προαγωγή της ανθρώπινης υγείας. Την τελευταία πενταετία, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές το χρησιμοποιούν ως αφέψημα, λόγω των ευεργετικών του επιδράσεων. Περιορισμένες είναι προς το παρόν οι μελέτες και τα βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με την αντιοξειδωτική και αντιαθηρογόνο δράση του εκχυλίσματος κρίταμου, σε αντίθεση με τις πολυάριθμες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο αιθέριο έλαιο του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η in vitro μελέτη του φυτού κρίταμο (Crithmum maritimum) ως προς την αντιοξειδωτική και αντιαθηρογόνο δράση του, έπειτα από την εκχύλιση των φύλλων και των ανθέων του φυτού, τόσο σε νωπή όσο και σε αποξηραμένη μορφή. Για την διεξαγωγή του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν δείγματα φυτού που καλλιεργήθηκαν στο νησί της Σύρου. Αρχικά, έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας όλων των δειγμάτων μέσω των δοκιμασιών ABTS και CUPRAC και στη συνέχεια εκτιμήθηκε η in vitro αντιαθηρογόνος δράση μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου, προκαλούμενη από ιόντα Cu2+. Όλα τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν αντιοξειδωτική και αντιαθηρογόνο δράση, σε διαφορετικές ωστόσο ποσότητες το καθένα.