Μελέτη της επίδρασης της αλάτισης της σαρδέλας (Sardina pilchardus) στην περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων και αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας παραπροϊόντων των ιχθυηρών - Παπαδάκης, Στυλιανός (2017)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν να μελετηθούν οι μεταβολές στη σύσταση των λιπαρών οξέων σαρδέλας Sardina pilchardus, που αλιεύτηκε σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος (Καβάλα, Λήμνο, Χανιά). Επίσης, στόχος ήταν να μελετηθεί η μεταβολή της περιεκτικότητας των λιπαρών οξέων κατά την αλάτιση, δηλαδή συγκρίθηκε το προφίλ των λιπαρών οξέων του βρώσιμου ιστού νωπής και παστής σαρδέλας Sardina pilchardus και τέλος να μελετηθεί η μεταβολή της περιεκτικότητας των λιπαρών οξέων μεταξύ του βρώσιμου ιστού ωμής σαρδέλας και των υποπροϊόντων της (κεφάλια -κόκκαλα) με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση των υποπροϊόντων αυτών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: η εκχύλιση των ολικών λιποειδών κατά Bligh - Dyer για παραλαβή του συνόλου των ολικών λιποειδών (Total Lipids, TL) των δειγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Η μεθυλεστεροποίηση των λιπαρών οξέων καθώς οι μεθυλεστέρες είναι μόρια περισσότερο πτητικά και λιγότερο πολικά από τα λιπαρά οξέα και έτσι γίνεται πιο εύκολη Η ανάλυση τους με την αέρια χρωματογραφία.Η μέθοδος αέριας χρωματογραφίας GC για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των λιπαρών οξέων.