Η έμφυλη παρουσία στη Δια Βίου Εκπαίδευση: η περίπτωση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Ν. Κιλκίς - Σαββίδου, Μαρία (2017)
Η συγκεκριμένη εργασία μελετά τη παρουσία των γυναικών στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης του Ν. Κιλκίς. Σε πρώτη φάση, παρατίθεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία παρουσιάζει σε γενικές γραμμές τη θέση της γυναίκας στο πλαίσιο της Δια βίου Μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται ο όρος «Δια βίου Μάθηση» και δίνεται το πλαίσιο των κοινωνιών μέσα στο οποίο έχει εξελιχθεί και οι φορείς μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα επικεντρώνοντας στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης. Έπειτα, παρουσιάζεται η έμφυλη διάσταση στη Δια βίου Μάθηση αναλύοντας το προφίλ των γυναικών που παρακολουθούν τέτοιου είδους προγράμματα, τους λόγους- τα κίνητρα, τα πλεονεκτήματα και τα εμπόδια συμμετοχής σε τμήματα Δια βίου Μάθησης. Ακόμα, αναφέρονται στρατηγικές οι οποίες θα λειτουργούσαν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στη Δια βίου Μάθηση. Σε δεύτερη φάση, παρατίθεται το ερευνητικό μέρος της εργασίας όπου παρουσιάζονται ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας καθώς και τα ερευνητικά ερωτήματα τα οποία συνέβαλαν στην εξαγωγή των αντίστοιχων συμπερασμάτων. Ακόμα, μέσω της χρήσης του στατιστικού πακέτου SPSS παρουσιάζονται τα πορίσματα της έρευνας και έπειτα τα συμπεράσματα που ανακύπτουν από τους αντίστοιχους πίνακες. Απ΄όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι γυναίκες συμμετέχουσες στη Δια βίου Μάθηση είναι σε γενικές γραμμές μέσης ηλικίας , έγγαμες κι έχουν λάβει μόρφωση μέχρι και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πλειοψηφία είναι άνεργες και συνταξιούχοι, συμμετέχουν στη Δια βίου Μάθηση για την αυτοβελτίωση και τόνωση της αυτοπεποίθησης τους και δυσκολεύονται να παρακολουθούν παρόμοια προγράμματα γιατί δεν διαθέτουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο. Τέλος, παρουσιάζονται συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν στη συγκεκριμένη έρευνα και φανερώνουν ότι οι σύζυγοι και οι εργοδότες δεν παροτρύνουν αλλά ούτε κατακρίνουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους τμήματα. Επίσης, οι περισσότερες παρακολουθούν κυρίως για προσωπικούς λόγους θέτοντας απ΄έξω την εργασία και την οικογένεια.