Ανίχνευση προοπτικής ανάπτυξης του οικοτουρισμού στο νησί της Λέρου, με βάση τις απόψεις και τις πεποιθήσεις των φορέων και των τουριστών: πώς ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός μπορεί να αξιοποιήσει την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαμόρφωση στάσεων - Μυλωνά, Λεβάντα (2017)
Η γνώση για τις απόψεις των τουριστών, των φορέων και των κοινωνιών υποδοχής, σχετικά με τις επιπτώσεις του τουρισμού, γνωστοποιεί τις απαιτήσεις, τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, αλλά και στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν, υποστηρίζοντας την τουριστική αειφορία. Οι κοινωνικές αξίες και γενικότερα η κρίση και η αντίληψη των φορέων των τοπικών κοινωνιών για τις τουριστικές επιπτώσεις, είναι σημαντικό θέμα για την μελλοντική πορεία της τουριστικής ανάπτυξης σε κάθε τόπο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη «εικόνα» ενός προορισμού και κατ’ επέκταση την τουριστική αειφορική διαχείρισή του. Ιδιαίτερα θέματα που αναδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία και την κινητοποίηση των υπευθύνων της τουριστικής διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τα αναπτυξιακά έργα ή οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος των προορισμών, μπορούν να δημιουργήσουν σημεία τριβής και έντασης ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, έχοντας ανάλογες επιδράσεις και στην τουριστική ανάπτυξη. Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον τουρισμό, καθώς επίσης και η ανάγκη συνεργασίας τοπικών φορέων και τοπικών κοινωνιών αποτελούν σημαντικά στοιχεία της αειφορικής τουριστικής στρατηγικής, καθώς γνωστοποιεί την θέληση τους για την πορεία της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής τους. Για να υπογραμμιστεί ο ρόλος των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η παρούσα ερευνητική εργασία, διερευνώντας τις αντιλήψεις των υπεύθυνων τουριστικών διαχειριστών και των επισκεπτών. Η έρευνα αυτή, έγινε με σκοπό να ανιχνεύσει την προοπτική ανάπτυξης του οικοτουρισμού στο νησί της Λέρου, με βάση τις απόψεις και τις πεποιθήσεις των φορέων και των επισκεπτών, καθώς επίσης και την επίδρασή του σε σημαντικούς αναπτυξιακούς τομείς, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και οι υποδομές. Εκτός των άλλων τονίζει την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων στο τουριστικό γίγνεσθαι του τόπου, καθώς επίσης και τη διάκριση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των τουριστικών - διαχειριστών, καθώς αυτοί δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο, αλλά ενσωματώνουν ομάδες ποικίλων ενδιαφερόντων, συμφερόντων και σχέσεων με τον τουρισμό. Η διαπίστωση αυτή, αναφέρεται και στους τουρίστες, οι οποίοι έχουν διαφορετικούς τόπους προέλευσης, κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά και διαφορετικές προσδοκίες, απαιτήσεις, λόγους για το ταξίδι και γίνεται μία προσπάθεια να ανιχνευθεί πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι περιβαλλοντικά για τον τόπο που επισκέπτονται, αλλά και πόσο σημαντική θεωρούν την εκπαιδευτική διαδικασία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία συνειδήσεων για την εύρυθμη λειτουργία του οικοτουριστικού μοντέλου.