Αστική εξάπλωση και κοινωνικοχωρικοί διαχωρισμοί: η περίπτωση της Σμύρνης - Χαβραλή, Ασημίνα; Chavrali, Asimina (2016)
Η παρούσα διπλωματική διαπραγματεύεται την αστική εξάπλωση και τους κοινωνικό- χωρικούς διαχωρισμούς στη πόλη της Σμύρνης. Αρχικά αναφέρονται ιστορικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, οι οποίοι οδήγησαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης Σμύρνης της οποίας το προφίλ παρουσιάζεται μέσω στατιστικών δεδομένων. Έπειτα γίνεται παρουσίαση της αστικής εξάπλωσης της πόλης και της πληθυσμιακής της εξέλιξης. Παράλληλα αναφέρονται κάποια φαινόμενα κοινωνικό-χωρικών διαχωρισμών που παρατηρούνται στη μελετώμενη περιοχή, τα οποία αφορούν τις περιοχές λαϊκής αυτοκατασκευής (gecekondu), τις φρουρούμενες κοινότητες (gated communities) και το φαινόμενο του εξευγενισμού (gentrification). Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των οικο-τοπίων της Σμύρνης με παραδείγματα μέσα από τη πόλη. Η διπλωματική αυτή κλείνει με την καταγραφή και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη περιοχή της Σμύρνης. Τα αποτελέσματα αυτά φανερώνουν, την ύπαρξη και την πόλωση των κοινωνικό-χωρικών αντιθέσεων στη πόλη, καθώς και την συνεχόμενη εξελικτική πορεία της.