Παιδιά στο διαδίκτυο: ανάλυση κινδύνων & μέτρα προστασίας - Μαυρίκη, Πάολα Βιόλα; Κουργιαλά, Μαρία (2016)
H αλματώδης αύξηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων καθώς και η ευρέως διαδεδομένη αλλά και οικονομικά προσιτή ευρυζωνική πρόσβαση των νοικοκυριών στην κοινωνία της πληροφορίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του αριθμού των παιδιών που έχουν πρόσβαση στη χρήση του διαδικτύου και η οποία συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του παιδιού στην πληροφόρηση. Τα ενήλικα μέλη των οικογενειών, κυρίως οι γονείς, οι οποίοι είναι οι φορείς των πρωτογενών επιδράσεων στην καθημερινή ζωή των παιδιών, είναι αυτοί που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό καταστάσεων που ενδέχεται να θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Μέσα από αυτό του το ρόλο, ο γονέας θα πρέπει να κατανοήσει πως το Διαδίκτυο, παρέχοντας παράλληλα στους νέους άφθονες πληροφορίες και πόρους, φέρει και πιθανούς κινδύνους με ενδεχόμενες σοβαρές βλαβερές συνέπειες όπως, το διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, ή η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε παιδόφιλους. Στόχος μας, στην παρούσα εργασία, είναι να διερευνήσουμε και να αναλύσουμε τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι ανήλικοι κατά την ενασχόληση τους με την χρήση του διαδικτύου και να εξετάσουμε τα μέτρα προστασίας, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς απέναντι στις διαδικτυακές αυτές απειλές. Η ανάλυση των διαδικτυακών κινδύνων, διεξάγεται με συγκεκριμένο ηλικιακό διαχωρισμό των ανηλίκων σε δύο ομάδες: παιδιά (0 έως 11+ ετών) και εφήβους (-12 έως 18 ετών) με αναφορά στον ρόλο που μπορούν να παίξουν ως παρατηρητές, συμμετέχοντες ή δρώντες, σε κάθε είδος δυνητικά επικίνδυνης κατάστασης, την οποία μπορούν να συναντήσουν κατά την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Με την κατανόηση των παραγόντων επικινδυνότητας, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ώστε η διαδικτυακή αυτή πρόκληση να είναι για τα παιδιά μια εμπειρία ευχάριστη, εκπαιδευτική και ασφαλής.