Η εταιρική κοινωνική ευθύνη στον τραπεζικό κλάδο. Η περίπτωση του πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) - Μπολλά, Ειρήνη (2016)
Με το πέρασμα των χρόνων το τραπεζικό σύστημα έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλές αλλαγές και προκλήσεις. Για να παραμείνει αντάξιο στις απαιτήσεις του κοινού ακολουθεί τις νέες τάσεις διαφοροποιώντας έτσι πολλές φορές τις δραστηριότητες του. Το πρώτο χρονικό διάστημα οι τράπεζες εφάρμοζαν τακτικές διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους, σε διάφορους κλάδους με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση του ρίσκου των επενδύσεων τους. Ταυτόχρονα στα πλαίσια της ανάδειξης της κοινωνικής τους υπευθυνότητας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν επενδύσεις στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Οι αρχές αυτής της έννοιας αντικατοπτρίζουν μια πιο φιλική σχέση που δημιουργείται τόσο με την κοινωνία όσο και με το φυσικό περιβάλλον. Πολλές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επενδύουν στον χώρο του πολιτισμού, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της τράπεζας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, ερευνάται το μοντέλο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), της ομώνυμης τράπεζας Πειραιώς. Το ΠΙΟΠ αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα στο είδος του, δηλαδή στην ενεργή συμμετοχή της τράπεζας στον πολιτισμό με την ίδρυση μουσείων σε σχέση με άλλες τράπεζες που απλά στηρίζουν ως χορηγοί τα μουσεία. Το δίκτυο του μουσείου του ΠΙΟΠ είναι ιδιαίτερα επεκταμένο σε όλη την Ελλάδα, ήδη λειτουργούν επτά (7) μουσεία και είναι υπό κατασκευή άλλα δύο (2).