Assessing the EU and the US role in the disintegration of Yugoslavia - Κωστόπουλος, Χαράλαμπος (2016)
Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία σημάδεψε την πρώτη μεταψυχροπολεμική δεκαετία, ως η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β' ΠΠ. Παρά το γεγονός ότι επισήμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΚ/ΕΕ ήταν υπέρ της διατήρησης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας, ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη ποτέ. Ο ρόλος της Γερμανίας στην εν λόγω εξέλιξη, καθώς και η λογική πίσω από τις πολιτικές επιλογές τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΚ/ΕΕ, σε μια προσπάθεια αποτίμησης του ρόλου τους σε αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός, αποτελούν τον πυρήνα αυτής της εργασίας.