Τα ψηφιακά μέσα στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: πρόταση για την ψηφιακή αποκατάσταση της τοιχογραφίας του Θεόφιλου στο φούρνο «Μαρμαρέλλη», στο Μεσαγρό Λέσβου - Καρτάκη, Ερατώ (2016)
Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη σημερινή της έννοια,χρονολογείται από το 1950. Από τότε πολλές θεωρίες και πρακτικές έχουν αλλάξει, σχετικά με το τι είναι αποδεκτό στη συντήρηση και τι όχι. Τα τελευταία χρόνια λύση σε πολλά προβλήματα και περιορισμούς έχουν δώσει τα νέα τεχνολογικά μέσα, δημιουργώντας ψηφιακές αποκαταστάσεις των έργων τέχνης. Σε αυτή την εργασία αναλύονται τα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ παρουσιάζονται παραδείγματα εφαρμογής της σε έργα τέχνης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίπτωση μελέτης της ψηφιακής αποκατάστασης της τοιχογραφίας του Θεόφιλου στο Φούρνο “Μαρμαρέλλη” στο Μεσαγρο της Λέσβου, ενώ στο τέλος προτείνονται μελλοντικές προεκτάσεις της μελέτης αυτής.