Χρονόμετρον : ήτοι μέθοδος του ευρίσκειν το μήκος είς την θάλασσαν δια του ύψους του ήλιου, με την βοήθειαν του χρονόμετρου και άνευ της βοήθειας αυτού / υπό Ιορδάνου Μαυρομμάτου Μυκονίου - Μαυρομμάτης, Ιορδάνης Γ.(θ. 1891) (Τύποις Ρενιέρη Πρίντεζη, 2015)
Εμπεριέχουσα συνάμα Νέους και ακριβείς Κανόνας μετά Πινάκων όπως τρέψωμεν τον Χρόνον είς μοίρας και τας μοίρας είς χρόνον. Όπως ευρίσκωμεν την Απόλυτον κατάστασιν του Χρονομέτρου και την ημερησίαν πορείαν αυτού. Ομοίως τόν εν τω Πλοίω μέσον χρόνον διά της αυτής Μεθόδου: Κανόνες, όλως διάφοροι των μέχρι τούδε έν χρήσει και ευμεθοδέστεροι. Το αληθές πλάτος πρίν ή μετά μεσημβρίαν διά μίας παρατηρήσεως του ύψους του Ηλίου. Το Μεσημβρινόν ύψος Ηλίου διά της συνήθους παρατηρήσεως. Διά Πολικής αποστάσεως. Και διά του Μεσημβρινού ύψους της Σελήνης.