Ανακαλύπτοντας το κουκλοθέατρο! Πρόταση για τρισδιάστατη εκπαιδευτική εφαρμογή - Ζητάκη, Μαρία (2015)
Έχοντας σαν αφετηρία αλλά και σαν κεντρικό θέμα την τέχνη του κουκλοθέατρου θα αναπτυχθούν οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο είδος θεάτρου έχει ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Κεντρικό ζήτημα της παρούσας διατριβής αποτελεί η έννοια και σημασία της κούκλας, η οποία αναλύεται σαν εξέχον πολιτισμικό αντικείμενο που όμως ενέχει τη παράλληλη σχέση της με το κουκλοπαίχτη / χειριστή και τον αποδέκτη του θεάματος / θεατή. Με επιλεκτικά παραδείγματα από διάφορες εποχές, αυτή η διατριβή παρακολουθεί τις μετουσιώσεις της τέχνης του κουκλοθέατρου μέχρι τις μέρες μας όπου γίνονται διακριτές οι σύγχρονες τάσεις του και η ανάμειξη του είδους με τα νέα μέσα. Η παρούσα εργασία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της έρευνας και της μελέτης στη περίπτωση της μαριονέτας, αρθρωτής φιγούρας, που πληρεί έντονα το στοιχείο της αναπαράστασης μιας και μιμείται τον άνθρωπο.