Δημιουργία, λειτουργία και επιχειρηματική διαχείριση διαδικτυακών κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο: η περίπτωση του foititelia.gr - Σωμαράκης, Χριστόφορος (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελείται συνολικά από 7 Κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται το Διαδίκτυο (Internet), ενώ αναγράφεται αναλυτικά και η ιστορία του από την δημιουργία του μέχρι σήμερα. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο World Wide Web, τη διαφορά του από το Διαδίκτυο και εξηγείται γιατί δεν πρέπει να συγχέονται οι δύο όροι. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ιστορία του Web και σημειώνεται η συμβολή του στην παγκόσμια εξάπλωση και εμπορευματοποίηση του Διαδικτύου. Το τρίτο και τελευταίο μέρος του κεφαλαίου αναφέρεται στην επιστήμη του Web (Web Science) και τα επιστημονικά ερωτήματα γύρω από αυτήν. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το Διαδίκτυο ως μέσο επιχειρηματικής δράσης καθώς και τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η χρήση του στην Ελλάδα από το 2002 μέχρι σήμερα. Εξετάζεται, ακόμα, το ‘ψηφιακό χάσμα’ που υπάρχει ανάμεσα στις ηλικίες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στην Ελλάδα όπως και οι λόγοι για τους οποίους το χρησιμοποιούν. Τέλος, γίνεται αναφορά στη σημασία του επιχειρηματικού σχεδίου στις επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο. Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τη διαφήμιση στο Web αναλύοντας την διαχρονική εξέλιξη της διαφημιστικής δαπάνης της Online διαφήμισης σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια αναλύονται τα πλεονεκτήματα της Online διαφήμισης έναντι των άλλων ‘παραδοσιακών’ μέσων, καθώς και οι μέθοδοι αποτίμησης των διαφημιστικών Banners. Σημαντικό ζήτημα που αναλύεται στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί και η αποτελεσματικότητα της Online διαφήμισης και η επίδρασή της στην αύξηση των παραδοσιακών πωλήσεων, στην ενίσχυση του εμπορικού ονόματος, στη διατήρηση της πελατειακής βάσης, όπως και στη σύνδεση του σλόγκαν με την επιχείρηση. Έπειτα αναφέρονται οι τρόποι αξιοποίησης της διαφημιστικής δύναμης του Διαδικτύου και η σημασία του δείκτη BXD. Στο τέλος του κεφαλαίου αναλύεται η προσφορά της ανταποδοτικής διαφήμισης στο Web και οι επιχειρηματικές προϋποθέσεις αυτής. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των τρόπων επικοινωνίας μέσω των Διαδικτυακών Κοινοτήτων, των μέσων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, καθώς και των τρόπων σχεδίασης και ανάπτυξής τους. Επισημαίνεται, επίσης, η σπουδαιότητα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στις Διαδικτυακές Κοινότητες και οι κανονισμοί που είναι απαραίτητο να τις διέπουν. Στο τέλος του κεφαλαίου γίνεται ανάλυση των Διαδικτυακών Πυλών (Portals). Το έκτο κεφάλαιο αποτελεί και το σημαντικότερο της παρούσας διπλωματικής, καθώς αναφέρεται στη Διαδικτυακή Κοινότητα “foititelia.gr” που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση των ερευνών και την συγγραφή της εργασίας. Αρχικά υπάρχει ένα εισαγωγικό σημείωμα που αναφέρεται στο τι είναι το foititelia.gr και τι περιλαμβάνει και ακολουθεί η ανάλυση της δημιουργίας του. Στην ενότητα αυτή αναλύονται τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του foititelia.gr, ο προγραμματισμός που χρησιμοποιήθηκε και το σχεδιάγραμμα των λειτουργιών και υπηρεσιών που υπάρχουν μέσα σ’ αυτό. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση της λειτουργίας του foititelia.gr όσον αφορά στους κανονισμούς που το διέπουν, στην οργάνωση του περιεχομένου και στη σημασία του design και των templates. Τα στατιστικά στοιχεία, επίσης, περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο αυτό όσον αφορά κυρίως στην επισκεψιμότητά του και τις μεταβολές της ανάλογα με τις τροποποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά διαστήματα στην εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του site. Η παρούσα διπλωματική ολοκληρώνεται με την εκτενή ανάλυση του foititelia.gr ως μέσο επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά της Μυτιλήνης (όπου και απευθύνεται το site) με αναλυτικά γραφήματα όπως και οι τρόποι προβολής των επιχειρήσεων στο foititelia.gr και αποτίμησης των διαφημίσεων. Το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το σύνολο της παρούσας διπλωματικής, καθώς επίσης και κάποιες προτάσεις μελλοντικής βελτίωσης του foititelia.gr που βρίσκονται υπό έρευνα και μελετώνται.