Ρομαντισμός - Παναγιωτίδου, Ελπινίκη - Αναστάσιος (2015)
Ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κινήματα που επηρέασε και συνεχίζει κατά κάποιον τρόπο να επηρεάζει ως ένα βαθμό την ανθρωπότητα είναι ο ρομαντισμός. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να διερευνηθεί ο ρομαντισμός ως κοσμοθεωρία και να αντλήσουμε ουσιώδη στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να βγει από το αδιέξοδο της σημερινής απάνθρωπης πραγματικότητας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι αναγκαίο να ανατρέξουμε στην εποχή που γεννήθηκε και εξελίχθηκε αλλά και να κατανοήσουμε τις κεντρικές του ιδέες σε όλες του τις εκφάνσεις. Η ρομαντική αυτή περιπέτεια, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τη φύση και τις τέχνες, θα γίνει ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει το χθες με το σήμερα. Χωρίς να γινόμαστε οπισθοδρομικοί, θα επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε τον ρομαντισμό ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικής αλλαγής του κόσμου.