ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ Γ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ - ΚΡΙΚΕΛΛΗ, ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ-ΠΑΥΛΙΝΑ - ΖΑΧΑΡΙΑΣ (2015)
Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες από την πλευρά της εκπαίδευσης να εντάξει αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία τις νέες τεχνολογίες. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να δείξει ένα νέο τρόπο διδασκαλίας της μυθολογίας σε παιδιά δημοτικού με τη χρήση ενός διαδικτυακού τόπου. Αρχικά, έγινε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τις έννοιες μύθος και μυθολογία, τους λόγους που εξηγούν γιατί ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τους μύθους, τα χαρακτηριστικά που τους διέπουν και τα είδη που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία, ποια η σχέση του μύθου με την ιστορία αλλά και ποια η προσφορά του στην εκπαίδευση. Επιπλέον, ερευνήθηκε η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της μάθησης και οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για την αποτελεσματική τους χρήση. Ταυτόχρονα, έγινε η δημιουργία του ιστότοπου. Ένα μέρος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του ιστότοπου συγκεντρώθηκε (κείμενα και ερωτήσεις βιβλίων, εικόνες, κινούμενες εικόνες, ιστοσελίδες, βίντεο), ενώ ένα μέρος δημιουργήθηκε (διαδραστικές ασκήσεις, πολυμεσικά τεστ, παιχνίδια, κινούμενες εικόνες, εικόνες, βίντεο) με τη βοήθεια κάποιων προγραμμάτων. Έπειτα το υλικό οργανώθηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολος στην πλοήγηση, αλλά και να προσελκύει το παιδί να τον εξερευνήσει. Το αποτέλεσμα της παρούσας εργασίας είναι ότι οι νέες τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα το διαδίκτυο συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά αφομοιώνουν καλύτερα τις πληροφορίες που ανακαλύπτουν μόνα τους και που λαμβάνουν με διάφορα οπτικοακουστικά ερεθίσματα.