Κοινωνική τάξη και γλωσσική εκπαίδευση: ζητήματα κοινωνιογλωσσικής ανισότητας - Τάγαρης, Παναγιώτης - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο να μελετήσει το ρόλο που διαδραματίζει το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού στη γλωσσική τους επίδοση συμβατικά και στον υπολογιστή. Για τη διεξαγωγή της, χρησιμοποιήθηκε εκτός από ερωτηματολόγιο και υπολογιστής, για να διαπιστωθεί η εξοικείωση ή μη των μαθητών στις Νέες Τεχνολογίες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 4 Δημοτικά σχολεία, 2 δημόσιας εκπαίδευσης και 2 ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην πόλη της Ρόδου, καθώς επίσης και σε 4 Δημοτικά σχολεία, 2 δημόσιας εκπαίδευσης και 2 ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Αθήνα αντίστοιχα. Η δομή της μελέτης έχει ως εξής: Το Θεωρητικό πλαίσιο και το Ερευνητικό πλαίσιο. Στο πρώτο κεφάλαιο του θεωρητικού πλαισίου γίνεται αναφορά στις κοινωνιογλωσσικές ορίζουσες. Το δεύτερο κεφάλαιο διαπραγματεύεται τις κοινωνιογλωσσικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια ακολουθεί η Ερευνητική υπόθεση και αμέσως μετά το Ερευνητικό πλαίσιο, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι της έρευνας, ο τόπος και ο χρόνος της και το εξεταζόμενο δείγμα. Αμέσως μετά προχωρούμε στα αποτελέσματα της έρευνας και τις συσχετίσεις των μεταβλητών της. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης αυτής εξάγονται τα απαραίτητα συμπεράσματα και οι προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση. Τέλος, ακολουθεί η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε και τα παραρτήματα της Έρευνας.