Σύγχρονη λαϊκή λογοτεχνία : κρητικές μαντινάδες στο διαδίκτυο - Χριστοδούλου, Ελευθερία - Εμμανουήλ (2015)
Οι μαντινάδες αποτελούν είδος δημοτικού τραγουδιού. Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί αλλά συνοψίζονται στον εξής: Μαντινάδα είναι το δίστιχο με ομοιοκατάληκτους ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους. Πέρα από τους ορισμούς, η κρητική μαντινάδα ξεχωρίζει από τις μαντινάδες άλλων τόπων ή άλλων δεκαπεντασύλλαβων στίχων λόγω της κρητικής διαλέκτου. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη επηρέασε και τις μαντινάδες, οι οποίες πλέον έχουν ενταχθεί και στο διαδίκτυο μέσω διάφορων φορέων (ιστοσελίδες, ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα), μερικοί από τους οποίους αξιολογούνται στην παρούσα εργασία.Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει στο διαδίκτυο κάποιος ιστότοπος που να συγκεντρώνει κρητικές μαντινάδες και να είναι πλήρως οργανωμένος και απόλυτα ελεγχόμενος. Στην πλειονότητά τους οι μαντινάδες που συναντώνται στο διαδικτύου πληρούν τα στοιχεία που -σύμφωνα με τον ορισμό- τις διακρίνουν ως προς τη μορφολογία, ωστόσο αλλάζει το πλαίσιο δημιουργίας τους˙ πλέον "γεννιούνται" και "επικοινωνούνται" και μέσω υπολογιστών, ενώ στη θεματολογία τους έχουν εντάξει και την ίδια τη σύγχρονη τεχνολογία.Γενικά, δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως το διαδίκτυο θα αδρανοποιήσει την εξέλιξη του λαϊκού πολιτισμού. Όπως διαπιστώθηκε από την παρούσα έρευνα, οι μαντινάδες ως ένα είδος λαογραφίας προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες της κοινωνίας της τεχνολογίας και εξελίχθηκαν, αν και υπήρχαν κάποιες αλλαγές (αλλαγή πλαισίου δημιουργίας τους, η τεχνολογία ως νέο είδος θεματολογίας τους). Ωστόσο, εκτός από την ανανέωση των ειδών που ήδη υπήρχαν, έχουν δημιουργηθεί νέα, όπως ιστοσελίδες με διάφορα θέματα (π.χ. εκδήλωση πένθους, γνωριμίες κ.ά.).