Η σχέση μαθητών δημοτικού σχολείου με το διαδίκτυο - Λυκοπάντη, Μιχαέλλα - Αλέκος (2015)
Το διαδίκτυο έχει μπει στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εφαρμογές του για να εκτελέσουν ενέργειες που καλύπτουν διάφορες πτυχές της ζωής τους. Πέραν της αύξησης της χρήσης του διαδικτύου, είναι αξιοσημείωτη και η μείωση της ηλικίας αρχικής ενασχόλησης με αυτό, με αποτέλεσμα σήμερα παιδιά που φοιτούν στις τάξεις του δημοτικού σχολείου να είναι ενεργοί χρήστες εφαρμογών του. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης των παιδιών – μαθητών του δημοτικού σχολείου με το διαδίκτυο. Η μελέτη επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:• Ποιες εφαρμογές του διαδικτύου χρησιμοποιούν.• Πόσο χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του διαδικτύου.• Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν, πόσο ενημερωμένα είναι για αυτούς και πώς προφυλάσσονται από αυτούς.Η μελέτη βασίστηκε στην διανομή, συμπλήρωση και συλλογή ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού. Οι απαντήσεις των μαθητών αξιολογήθηκαν και παρατέθηκαν τα αποτελέσματα που αναδείχθηκαν. Τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν και συμφωνούν και με δευτερογενείς έρευνες είναι ότι: α) η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθοδήγηση των γονέων τους, β) η τάση είναι να δείχνουν μία προτίμηση προς τις ψυχαγωγικές εφαρμογές και την επικοινωνία και γ) οι μαθητές έχουν επίγνωση των θεμάτων ασφαλείας που εγείρονται από την πλοήγηση στο διαδίκτυο ωστόσο αυτή δεν θεωρείται ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.