Οργάνωση και σχεδιασμός της γλωσσικής διδασκαλίας με έμφαση στα γνωστικά, παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά του μαθητή - Κώστα, Βασιλεία - Χρήστος (2015)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την γνωστική και ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της γλώσσας. Στην παρούσα εργασία, αναλύονται διεξοδικά οι βασικές ψυχογνωστικές και παιδαγωγικές διαστάσεις των μαθητών: ανάγκες ανά ηλικία και τάξη, γνωστικές και νοητικές δυνατότητες, ενδιαφέροντα, κοινωνικό πλαίσιο. Οι παραπάνω παράγοντες συμμετέχουν στη διεκπεραίωση της διαδικασίας της γλωσσικής μάθησης και απόκτησης γλωσσικών και μεταγλωσσικών γνώσεων, οι οποίες καθιστούν δυνατή τόσο την επιβίωση, όσο και την επικοινωνία και εκπαίδευση του κάθε ατόμου. Σκοπός μας είναι είναι η διδακτική αξιοποίηση των αρχών της ψυχολογίας (γνωστικής, κοινωνικής και συνειρμικής) στο γλωσσικό μάθημα, προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής προσέγγισης. Το βασικό εργαλείο εφαρμογής αυτού του σχεδιασμού είναι οι νέες τεχνολογίες (κατασκευή ιστοσελίδας) για την παραγωγή γλωσσικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων.