Διαδικτυακές κοινότητες πρακτικής στα εθνικά θεματικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των κέντρων δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία - Διαμαντάκου, Άννα - Ευάγγελος (2015)
Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει και να παρουσιάσει την παρούσα κατάσταση σε σχέση με το επικοινωνιακό και συνεργατικό πλαίσιο στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επίσης, στοχεύει στο να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης των Διαδικτυακών Κοινοτήτων Πρακτικής στα ΕΘΔ και να προτείνει ένα πλαίσιο για την ενσωμάτωσή τους με στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης. Η έρευνα εστίασε σε εκπαιδευτικούς που ήταν υπεύθυνοι ή/και συντονιστές ΕΘΔ σε ΚΠΕ και σε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ως υπεύθυνοι των σχολικών τους μονάδων στα ΕΘΔ, εξετάζοντας τις απόψεις τους και τις ανάγκες τους. Η προσέγγιση που επιλέχθηκε είναι ποιοτική και ποσοτική, ενώ η άντληση των δεδομένων έγινε σε τρεις φάσεις μέσω έρευνας στις ιστοσελίδες των ΕΘΔ, μελέτης περίπτωσης με συνεντεύξεις και έρευνας με ερωτηματολόγια. Ακολουθήθηκε μια ποιοτική προσέγγιση ως προς την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Το βασικό ερευνητικό εύρημα είναι ότι στα ΕΘΔ ΠΕ των ΚΠΕ δεν αξιοποιούνται ΔΚΠ, όμως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια τέτοιων κοινοτήτων με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό την πλήρωση προϋποθέσεων, όπως ενημέρωση, επιμόρφωση και γενικά στήριξη των εκπαιδευτικών σε μια σταθερή βάση, καθώς αυτοί διάκεινται θετικά απέναντι σε ένα πιο συστηματικό πλαίσιο αλληλεπίδρασης, αλλά περιορίζονται κυρίως από τους παράγοντες της έλλειψης του χρόνου, των γνώσεων στις ΤΠΕ και της συνεργατικής κουλτούρας.