Προσδιορίζοντας την τεχνολογική παιδαγωγική γνώση περιεχομένου υποψηφίων εκπαιδευτικών στις φυσικές επιστήμες και τη διαδικτυακή συνεργασία - Κυνηγόπουλος, Γεώργιος - Σάββας (2015)
Η εργασία αυτή προσδιόρισε τις επιμέρους μορφές γνώσης που συνθέτουν την Τεχνολογική Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου και τα επίπεδα γνώσης σε αυτές των προπτυχιακών φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων, στα πεδία των φυσικών επιστημών και των τεχνολογιών διαδικτυακής συνεργασίας. Επιπλέον, αξιολόγησε την επίδραση του φύλου τους στις μορφές Παιδαγωγική Γνώση, Τεχνολογική Γνώση και Γνώση Περιεχομένου στις φυσικές επιστήμες. Παράλληλα, διερεύνησε τις συσχετίσεις τόσο ανάμεσα στην Τεχνολογική Γνώση και τις δεξιότητες που αφορούν την ψηφιακή αυτεπάρκεια όσο και ανάμεσα στην Τεχνολογική Γνώση Περιεχομένου στις φυσικές επιστήμες και τις δεξιότητες που αφορούν τη διαδικτυακή συνεργασία. Για τη συλλογή των δεδομένων αναπτύχθηκε ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 31 δηλώσεις εκπαιδευτικής γνώσης, συνοδευόμενο από αντίστοιχο αριθμό πενταβάθμιων κλιμάκων αυτοαξιολόγησης. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 102 προπτυχιακοί φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεπώς, τα δεδομένα της έρευνας απετέλεσαν οι απαντήσεις των φοιτητών στο ερωτηματολόγιο. Από την ανάλυση αυτών των δεδομένων προέκυψε ότι οι φοιτητές εκτίμησαν το επίπεδο τους ως καλό στις μορφές γνώσης που σχετίζονται με την παιδαγωγική. Αντίθετα, το αξιολόγησαν ως μέτριο στις μορφές Τεχνολογική Γνώση και Γνώση Περιεχομένου στις φυσικές επιστήμες. Δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο φύλο και την Παιδαγωγική Γνώση ή το φύλο και τη Γνώση Περιεχομένου στις φυσικές επιστήμες, ενώ εντοπίστηκε μία τέτοια διαφοροποίηση ανάμεσα στο φύλο και την Τεχνολογική Γνώση. Επιπρόσθετα, αποδείχθηκε ότι οι δεξιότητες ψηφιακής αυτεπάρκειας αποτελούν συνιστώσα της Τεχνολογικής Γνώσης και, αντίστοιχα, οι δεξιότητες διαδικτυακής συνεργασίας συνιστώσα της Τεχνολογικής Γνώσης Περιεχομένου στις φυσικές επιστήμες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υφίσταται μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις δεξιότητες ψηφιακής αυτεπάρκειας και τις δεξιότητες διαδικτυακής συνεργασίας. Τα συμπεράσματα αυτής της εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στο πεδίο της εκπαιδευτικής έρευνας όσο και στο πεδίο της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.