Αξιολόγηση λογισμικού για τη λογοθεραπευτική παρέμβαση. Μελέτη περίπτωσης - Χατζήπαπα, Βαλασία-Τσαμπίκα - Ιωάννης (2015)
Στην παρούσα εργασία θα γίνει η παρουσίαση και η αξιολόγηση του λογισμικού «Λεξιπαίγνιο» και η πιθανή συμβολή του στην θεραπευτική παρέμβαση στην διαταραχή ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας, αναφορικά με τις Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας. Θα πραγματοποιηθεί αναλυτική αναφορά στην εμφάνισή τους, στα αίτια των διαταραχών και στα χαρακτηριστικά τους. Αρχικά θα γίνει μία αναφορά στη σημασία του «Λόγο» και της «Ομιλία». Στην συνέχεια, για να μπορεί να χαρακτηρίσει κάτι ως «Διαταραχή», θα γίνει αναφορά στα φυσιολογικά στάδια της ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μετά θα παρουσιαστούν οι Διαταραχές του Λόγου και της Ομιλίας που απαντώνται την περίοδο αυτή και την αιτιολογία τους. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην μεικτή αναπτυξιακή διαταραχή λόγου και ομιλίας, διάγνωση του παιδιού που θα γίνει η μελέτη περίπτωσης ώστε να γίνει η αξιολόγηση του λογισμικού «Λεξιπαίγνιο». Πριν την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του λογισμικού, έχει προηγηθεί αξιολόγηση του παιδιού, ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση με την απόδοση του παιδιού μετά την θεραπευτική παρέμβαση. Επίσης, εκτός από την αξιολόγηση του λογισμικού με βάση διάφορα κριτήρια που έχουν δοθεί από το παιδαγωγικό ινστιτούτο αλλά και από άλλους οργανισμούς, θα γίνει αναφορά και άλλων στοιχείων που έχουν προκύψει με τη χρήση του. Στο τέλος έχουμε τα συμπεράσματα από την παρέμβαση με τη χρήση του λογισμικού όπως και προτάσεις για τη βελτίωσή του.