Παραγωγή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού με χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου να ερμηνεύουν ραβδογράμματα και γραμμικά γραφήματα - Καστρουνή, Καλλιόπη - Αθανάσιος (2015)
Μολονότι έχει αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της ικανότητας των μαθητών να ειρηνεύουν γραφήματα και έχει τεθεί ως βασικός στόχος της εκπαίδευσής τους, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη η έρευνα που μελετά τη συμβολή διδακτικών παρεμβάσεων στην δεξιότητα αυτή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της συμβολής δύο διδακτικών παρεμβάσεων, εκείνης που βασίζεται στην εποικοδομητική προσέγγιση για τη διδασκαλία με χρήση νέων τεχνολογιών και της διδακτικής παρέμβασης που βασίζεται στο σχολικό εγχειρίδιο Μαθηματικών της Γ΄ Γυμνασίου, στην ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου να ερμηνεύουν ραβδογράμματα και διαγράμματα γραμμών και η σύγκριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων τους. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διερεύνηση της ικανότητας των μαθητών να εξάγουν πληροφορίες από τα γραφήματα, να αναγνωρίζουν και να συγκρίνουν τάσεις σε μέρη των δεδομένων ενός γραφήματος.Για τις ανάγκες της έρευνας, συγκροτήθηκε εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο βασίστηκε στην εποικοδομητική προσέγγιση για τη διδασκαλία και μάθηση των Φυσικών Επιστημών με χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού. Το εκπαιδευτικό υλικό που συγκροτήθηκε εφαρμόστηκε σε 21 μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου. Άλλοι 24 μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου, διδάχθηκαν αποκλειστικά με βάση το εκπαιδευτικό υλικό του σχολικού εγχειριδίου «Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου». Για την αξιολόγηση της ικανότητας των μαθητών να ερμηνεύουν γραφήματα συγκροτήθηκε ερωτηματολόγιο, οι ερωτήσεις του οποίου εστίαζαν στην εξαγωγή πληροφοριών από τα γραφήματα, στην αναγνώριση και σύγκριση τάσεων σε μέρη των δεδομένων ενός ραβδογράμματος και ενός γραμμικού γραφήματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τους μαθητές τόσο πριν όσο και μετά τις διδακτικές παρεμβάσεις. Τα δεδομένα της έρευνας απετέλεσαν οι απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Συγκρίθηκαν οι συχνότητες και οι εκατοστιαίες συχνότητες των απαντήσεων των μαθητών στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου πριν και μετά τις διδακτικές παρεμβάσεις. Η μελέτη των συσχετίσεων πραγματοποιήθηκε µέσω του τεστ x². Από τη συγκριτική μελέτη των απαντήσεων των μαθητών πριν και μετά τις διδακτικές παρεμβάσεις, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις των μαθητών στους οποίους εφαρμόστηκε το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο βασίστηκε στην εποικοδομητική προσέγγιση για τη διδασκαλία και μάθηση των Φυσικών Επιστημών με χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού. Ειδικότερα, από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να αναγνωρίζουν και να συγκρίνουν τάσεις στα δεδομένα ενός γραφήματος, μέσω της εφαρμογής του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού.