Εκπαίδευση και οικονομία : η αποτύπωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς μετρήσεις (στατιστικές) για την εκπαίδευση - Μαθιανάκης, Δημήτριος - Κωνσταντίνος (2015)
Η παρούσα εργασία διερευνά τη σχέση της οικονομίας και εκπαίδευσης όπως αυτή αποτυπώνεται αφενός από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και δαπάνης για την εκπαίδευση και αφετέρου από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης όπως αυτή συνάγεται από διάφορες διεθνείς αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων. Αναλυτικότερα επιχειρείται να αποτυπωθεί η παρούσα εκπαιδευτική θέση της Ελλάδας στη δευτεροβάθμια και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από μετρήσεις και κατατάξεις που διενεργούν διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης. Γίνεται σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων με άλλες χώρες και παράλληλα διερευνάται η ύπαρξη συσχέτισης αυτών των αποτελεσμάτων σε σχέση με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των κρατών αυτών καθώς και με το κατά πόσο έχει επηρεαστεί το εκπαιδευτικό επίπεδο της Ελλάδας μετά την οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δαπανών για την παιδεία.