Η παρουσία του ποντιακού ελληνισμού στο διαδίκτυο : οι απόψεις μαθητών από τη Δωδεκάνησο - Βασιλείου, Νικολέτα - Θεόδωρος (2015)
Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι γνώσεις των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που φοιτούν στα Δωδεκάνησα, για τον ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και γενικότερα διερευνάται αν επισκέπτονται σχετικές ιστοσελίδες, όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο ή όταν επισκέπτονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση φανέρωσε την αναγκαιότητα διεξαγωγής έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς δεν υπήρχαν σχετικά ευρήματα.Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι γνώσεις των μαθητών/τριών για τον ποντιακό Ελληνισμό. Ειδικότερα εξετάσαμε αν οι μαθητές/τριες γνωρίζουν κάποια σημαντικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού του ποντιακού Ελληνισμού, αν επισκέπτονται ιστοσελίδες και ιστολόγια σχετικά και από πού προέρχεται η ενημέρωσή τους.Επελέγη δείγμα 612 μαθητών/τριων ηλικίας 13-17 ετών από σχολεία που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα. Εργαλείο συλλογής στοιχείων ήταν το ερωτηματολόγιο και μέθοδος ανάλυσης μέσω SPSS. Περιλάμβανε γενικές στατιστικές πληροφορίες και ερωτήσεις δομημένες σε τρεις κύριους άξονες που αντιστοιχούσαν στα ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας. Αρχικά, αυτά συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά και μετά κωδικοποιήθηκαν τα δεδομένα και καταρτίστηκαν πίνακες.Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι μαθητές/τριες στα Δωδεκάνησα δεν γνωρίζουν πολλά για τον ποντιακό πολιτισμό και δεν επισκέπτονται διευθύνσεις σχετικές στο διαδίκτυο.