Ο ρόλος του δασκάλου στη σύγχρονη πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική τάξη - Γεωργίου, Έλενα - Ανδρέας (2015)
Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στη σκιαγράφηση του ρόλου του δασκάλου στην αντιμετώπιση της πολιτισμικής και γλωσσικής ετερότητας του μαθητικού πληθυσμού στο σύγχρονο σχολείο. Η αποτελεσματικότητα του δασκάλου συνδέεται με την προσαρμογή του στα νέα πολιτισμικά δεδομένα, κάτι που απαιτεί την εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας, επαναδιατύπωση των στόχων και διαπολιτισμικό προσανατολισμό. Μέσα από την έρευνα που διενεργήθηκε σε 130 δασκάλους που εργάζονται στη Ρόδο προέκυψε ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι βλέπουν θετικά την παρουσία των αλλοδαπών μαθητών. Παρόλα αυτά αναδεικνύεται η αδυναμία των περισσότερων να ανταποκριθούν στο έργο τους, ως απόρροια της ελλιπούς θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισής τους, όπως επίσης και της έλλειψης ενημέρωσής και στήριξής τους από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Επίσης αναδεικνύεται ο ρόλος του σχολικού συμβούλου ως βασικού συνεργάτη στην ενδοσχολική τους επιμόρφωση και εκφράζεται η ανάγκη για την παραγωγή κατάλληλου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού.