Το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης στην εκπαιδευτική διαδικασία - Καρβουνίδης, Σαράντης - Δημήτριος (2015)
Οι Νέες Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για μάθηση και επικοινωνία, οι οποίες όμως παραμένουν, στις πλείστες περιπτώσεις, ανεκμετάλλευτες λόγω της απουσίας ενός επαρκούς θεωρητικού, παιδαγωγικού και τεχνολογικού πλαισίου. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή και αξιολόγηση μέσω έρευνας ενός νέου πρωτοπόρου και καινοτόμου εκπαιδευτικού μοντέλου, που επιχειρεί να συνδυάσει τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης με τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο σε κάθε εκπαιδευτικό ένα σύγχρονο τεχνολογικά υποστηριζόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια τo μοντέλο της Ανεστραμμένης Τάξης (Inverted Classroom), όπως αποκαλείται, γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευέλικτου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, το οποίο συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες μάθησης και επικοινωνίας με την εμπειρική και συνεργατική μάθηση. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μοντέλο επικεντρώνεται στο συστηματικό σχεδιασμό της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς και στην ταυτόχρονη παραγωγή ενός αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος μάθησης βασισμένου σε σύγχρονες θεωρίες μάθησης.Στα πρώτα κεφάλαια της διπλωματικής εργασίας παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας και εξέλιξης του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να αποσαφηνιστούν ο ορισμός και οι επιμέρους έννοιες που περιγράφουν την ανεστραμμένη τάξη. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαφορές του μοντέλου με τη συμβατική διδασκαλία εντός τάξης. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση οφείλεται σε μια σειρά από ιδιαιτερότητες και καινοτόμες παραδοχές , οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στο κυρίως μέρος της εργασίας. Η φιλοσοφία και ο τρόπος που δομείται η εκπαιδευτική διαδικασία στην ανεστραμμένη τάξη είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της νέας γενιάς μαθητών (Millenials), γεγονός που προϋποθέτει τη χρήση σύγχρονων διαδικασιών παραγωγής και εργαλείων, όπως η Βίντεο Διδασκαλία.Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την περιγραφή της εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης στον Όμιλο Ψηφιακού Γραμματισμού του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και με την καταγραφή χρήσιμων συμπερασμάτων, όπως αυτά προέκυψαν από σχετική έρευνα πάνω στην προαναφερθείσα εφαρμογή του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης.