ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΜΕΡΕΣΕΝΤΖΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (2015)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στη Χίο και η παρουσίασή του στο διαδίκτυο. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε: α) στη μελέτη βιβλιογραφίας και τη συλλογή πληροφοριών που απορρέουν από αυτήν β) στη συνέντευξη με παλιό ρουκετατζή καθώς και γ) στη μελέτη διαδικτυακών τόπων σχετικών με το ρουκετοπόλεμο. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ο Βροντάδος, ο τόπος που διεξάγεται κάθε χρόνο το έθιμο, περιγράφεται από που προήλθε το έθιμο, πώς κατασκευάζονται οι ρουκέτες, πώς γίνονται οι δοκιμές εκτόξευσης τους, πόσες ρίχνονται κάθε χρόνο, πώς είναι ο χώρος που εργάζονται οι ρουκετατζήδες, ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να παίρνονται, για ποιο λόγο η μια εκκλησία σημαδεύει την άλλη, ποιες είναι οι αντι-δράσεις του κόσμου απέναντι στο έθιμο και τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί, ποια είναι η στάση της αστυνομίας και του δήμου απέναντι στο έθιμο και τι κάνει ο δήμος σχετικά με την προώθηση του, ζημιές και ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, πώς εορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο και τι συμβαίνει ανάμεσα στις «αντίπαλες» πλευρές την Κυριακή του Πάσχα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα χαλκούνια στο Αγρίνιο και στη Πάτρα και εξετάζεται αν αποτελούν παραλλαγές του ρουκετοπό-λεμου. Στο δεύτερο μέρος μελετάται η παρουσία του ρουκετοπόλεμου στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται ιστολόγια και ιστοσελίδες. Από την έρευνα διαπιστώ-νεται ότι το έθιμο παρουσιάζεται έντονα τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Πολλά ξένα ΜΜΕ επισκέπτονται το νησί για να καλύψουν το έθιμο. Πέρα από την παρουσίαση αυτού καθεαυτού του εθίμου παρατηρούμε ότι αναδεικνύονται τα προ-βλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρουκετατζήδες.