Το παραμύθι και οι Κινηματογραφικές διασκευές του 21ου αιώνα - ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2015)
σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των κινηματογραφικών διασκευών που εντάσσονται στον 21ο αιώνα και οι οποίες όμως επηρεασμένες από το πρότυπο της πολιτισμικής βιομηχανίας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία, χρησιμοποιούν περισσότερο από τις άλλες (που ωστόσο κυκλοφόρησαν την ίδια χρονική περίοδο) τη μαγεία του παραμυθιού για να προβάλλουν πρότυπα κατανάλωσης, επιτυχίας και κοινωνικής προσαρμογής. Οι ταινίες αυτές υπηρετούν την ιδεολογία της κατανάλωσης, εφόσον προσφέρονται- άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, ως προϊόν προς κατανάλωση για τα μικρά παιδιά ή νοσταλγικής αναπόλησης από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αδυνατούν να επιτρέψουν το θεατή να επιστρέψει σε μια χαμένη στον σύγχρονο κόσμο αθωότητα, ενώ αντίθετα συμβάλλουν στη διαιώνιση του status-quo, παροτρύνοντας έτσι τους θεατές να γίνουν καλοί καταναλωτές.