Η Τέχνη του Παραμυθιού: Από την Προφορική Παράδοση στα Πολυμορφικά μέσα Διάδοσης και την Αξιοποίησή τους στη Σύγχρονη Εκπαίδευση - ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2015)
Σε αυτή την εργασία επιχειρείται μια σειρά διαφορετικών προσεγγίσεων ενός σημαντικού φορέα του λαϊκού πολιτισμού, όπως είναι τα παραμύθια. Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή της παρουσίας του παραμυθιού από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αναφέρονται όλες οι θεωρίες περί καταγωγής που έχουν αναπτυχθεί, αλλά και οι τρόποι της ταξινόμησης αυτού, καθώς και βασικά στοιχεία της μορφολογίας του. Κατόπιν, αναλύονται τόσο ο συμβολισμός όσο και η διαφορετικότητα των ερμηνειών, ενώ βάσει και κάποιων ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων οδηγούμαστε στις απόψεις τις σχετικές με τη θεραπευτική χρήση του παραμυθιού. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται το λαϊκό παραμύθι στο κοινωνικό περιβάλλον και το παραμύθι, γενικότερα, ως μέρος της σχολικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την ευρύτερη έννοια. Ειδικότερα, εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο αυτό εντάχθηκε στους κόλπους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σταδιακά κέρδισε την εύνοια των υπευθύνων για εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν στο δημοτικό, γυμνάσιο, αλλά και την προσχολική αγωγή. Θέλοντας να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση της αντιμετώπισης του παραμυθιού μέσα από την εκπαίδευση, παραθέτουμε σχετικές κλασικές και σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, μαζί με μια σειρά από διδακτικά παραμύθια όλων των ειδών. Επιπλέον, παρουσιάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους ένταξης του παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία που παίρνει μέρος εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Η παρουσίαση αυτή γίνεται με πιο παραδοσιακούς και συμβατικούς τρόπους αρχικά, κι ύστερα χρησιμοποιούνται και πιο εναλλακτικές μέθοδοι που εισάγουν τις νέες τεχνολογίες στο παραμύθι. Τέλος, αφού δοθούν κάποια υποδειγματικά σχέδια διδασκαλίας, γίνεται μια αξιολογική κρίση επί της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε και του υλικού που παρουσιάστηκε και εξάγονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του παραμυθιού από τους εκπαιδευτικούς φορείς.