ΤΟ ΙΣΛΑΜ, Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - Παπαδάκης, Αντώνιος - Βασίλειος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της αγωγής - Εκπαίδευση με χρήση Νέων Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το κυρίαρχο θέμα της εργασίας σχετίζεται με το Ισλάμ και την παρουσία του στο διαδίκτυο. Η διπλωματική εργασία εστιάζει στην ισλαμική μουσική και τέχνη στο διαδικτυακό χώρο. Πραγματοποιούνται εκτεταμένες αναλύσεις σε ποικιλία υλικού στο YouTube, το οποίο σχετίζεται με παραδοσιακή ισλαμική θρησκευτική μουσική. Επίσης, η έρευνα συμπεριέλαβε και συζεύξεις ισλαμικής μουσικής με αμερικανικά και ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα με έντονη παρουσία στον δυτικό κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούνται από δυο διαστάσεις. Αρχικά, διαπιστώσαμε παρουσία στοιχείων που σχετίζονται αποκλειστικά με την ισλαμική μουσική. Για παράδειγμα, έγιναν σαφείς διάφορες διακρίσεις για την μουσική εντός του ισλαμικού κόσμου, αναδείχθηκε έντονα το θέμα της μουσικής απαγόρευσης στο Ισλάμ, διαπιστώθηκε η έντονη προσήλωση στην θρησκεία κ.λπ.Η δεύτερη διάσταση που αποκαλύφθηκε αφορούσε κυρίως ευρύτερα θέματα θρησκευτικού περιεχομένου και μη, τα οποία ξεφεύγουν από τον στενό χώρο της ισλαμικής μουσικής. Για παράδειγμα, έγιναν προσπάθειες να διαπιστωθούν οι απόψεις του μουσουλμανικού κοινού για άλλες κοινωνίες, για παγκόσμια πολιτικά θέματα, για δια-θρησκειακά θέματα κ.λπ