Σύγχρονη λαϊκή λογοτεχνία : τα ευφυολογήματα στην κοινωνική δικτύωση - Στυλιανού, Μιχάλης - Θεοδόσιος (2015)
Τα ευφυολογήματα είναι σύντομοι έξυπνοι αστεϊσμοί που συνήθως έχουν σκωπτικό-πειραχτικό ή ειρωνικό χαρακτήρα. Έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τα αστειολογήματα-ανέκδοτα αλλά και με τις παροιμίες και άλλα λαογραφικά είδη, όμως αποτελούν κάτι το ξεχωριστό. Υπήρχαν από την αρχαιότητα, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη βοήθησε στο να μετεξελιχθούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δημιουργούνται νέα, στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και η παρουσία τους εκεί είναι το σημείο που εστιάζει αυτή η έρευνα.Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε πως υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι και γενικότερα αρκετοί άνθρωποι που συγκεντρώνουν αλλά και δημιουργούν νέα ευφυολογήματα, τα οποία συχνά περιγράφουν ως έξυπνες και χιουμορίστες ατάκες, αλλά πραγματικά εκεί που ανθίζουν είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.Συχνά «γεννιούνται» και «επικοινωνούνται» μέσω υπολογιστών, ενώ η θεματολογία τους ποικίλει, με βασικότερες κατηγορίες τα ευφυολογήματα που έχουν σχέση με τον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων, με οικονομικά, διατροφής και εμφάνισης, με θέματα που έχουν σχέση με τις συνήθειες και άλλα.Συνήθως η ταυτότητα των δημιουργών τους (κυρίως των σύγχρονων ευφυολογημάτων) είναι άγνωστη ή χάνεται λόγω της χρήσης ψευδωνύμου αλλά και μεταγενέστερων αναδημοσιεύσεων από τρίτους.Το διαδίκτυο δεν ανακόπτει το λαϊκό πολιτισμό και την εξέλιξή του, αλλά λειτουργεί ως μέσο και χώρος όπου τα λαογραφικά φαινόμενα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, ώστε κάποια είδη να γίνουν ακόμα πιο λαοφιλή.