H ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΠΡΑΣΣΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2015)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η έρευνα των επιπτώσεων της χρήσης των ψηφιακών παιχνιδιών ως διδακτικού πλαισίου στην μαθησιακή διαδικασία. Η προτεινόμενη διδακτική προσέγγιση στηρίζεται στην μεθοδολογία της συλλογής δεδομένων μέσα από το παίξιμο παιχνιδιών, της επεξεργασίας τους σε πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων και της παραγωγής πληροφοριών μέσω ερμηνείας των γραφημάτων που προκύπτουν αποσκοπώντας στη διδασκαλία δεξιoτήτων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και γραμματισμού στα μέσα, όπως και στην επίτευξη μεταγνωστικής ευαισθητοποίησης με τη συνειδητοποίηση της μαθησιακής αξίας της διαδικασίας. Στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ίδια δραστηριότητα σε διαφορετικό πλαίσιο, που σχετιζόταν με τις προτιμήσεις στα μαθήματα του σχολείου και όχι με τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών της ομάδας μελέτης. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το πρωτότυπο πλαίσιο δυσκόλεψε τους μαθητές της πειραματικής ομάδας σε ερωτήματα ερμηνείας δεδομένων και γραφημάτων, τους βοήθησε όμως σημαντικά στην επίτευξη του μεταγνωστικού στόχου υποδεικνύοντας πως η χρήση πλαισίου που βασίζεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών τα κινητοποιεί στο να αντιληφτούν, μέσα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν και τη θετική συναισθηματική επίδραση, την αξία και τη σημασία της μεθοδολογίας πέρα από τη χρησιμότητα του λογισμικού. Επιπλέον διαπιστώνεται πως η ομάδα μελέτης έχει μεγαλύτερο ποσοστό στις θετικές απόψεις αναφορικά με το δάσκαλο και το μάθημα, ένα μάθημα το οποίο και χαρακτηρίζει ως περισσότερο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Οι προκαταλήψεις κάποιων παιδιών σε σχέση με τους σοβαρούς ρόλους δασκάλου και σχολείου, όπως και ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του πλαισίου σε συνδυασμό με την απογοήτευση κάποιων άλλων κατά το πέρασμα από το παίξιμο των τίτλων στη φάση της συλλογής δεδομένων στην φάση της επεξεργασίας τους με τη βοήθεια του προγράμματος, έχουν αρνητική επίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποδεικνύοντας πως η χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών δεν είναι πανάκεια για κάθε μαθησιακό πρόβλημα και μαθητή.