ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - Παπαμαργαρίτη, Αλεξάνδρα - Χαράλαμπος (2015)
Η κοινωνική δικτύωση αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή των μαθητών για την επικοινωνία τους μέσω Διαδικτύου. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή των ψηφιακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης που προτιμούν οι μαθητές Δημοτικού σχολείου, η συχνότητα και η χρονική διάρκεια χρήσης αυτών καθώς και οι λόγοι για τους οποίους τις επιλέγουν. Ειδικότερα, διερευνάται η διαδικτυακή επικοινωνία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μαθητών τμημάτων ένταξης (ΤΕ) σε σύγκριση με αυτή των μαθητών που φοιτούν στις γενικές τάξεις (ΓΤ) του δημοτικού σχολείου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψηφιακή κοινωνική δικτύωση αποτελεί ένα εργαλείο κοινωνικοποίησης του ατόμου μέσω της επαφής τους με αλλά άτομα, η παρούσα μελέτη καλείται να διερευνήσει τον τρόπο που διαμορφώνεται η κοινωνικότητα των παιδιών τόσο του ΤΕ, όσο και των μαθητών της ΓΤ του Δημοτικού σχολείου μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ένα σημαντικό ερευνητικό ερώτημα είναι αν οι μαθητές ΤΕ λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο σχολείο εκδηλώνουν περισσότερο την κοινωνικότητα τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρά στο σχολικό περιβάλλον.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και έλαβε χώρα στην Αθήνα. Στα πλαίσια της έρευνας διανεμήθηκαν 100 ερωτηματολόγια τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν μαθητές τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικών σχολείων της Α’ Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε 50 μαθητές που παρακολουθούσαν μαθήματα σε τμήματα ένταξης και σε 50 μαθητές που φοιτούσαν στις γενικές τάξεις του σχολείου τους.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές ΓΤ με λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότεροι απ΄αυτούς του ΤΕ. Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στρέφονται οι κοινωνικοί μαθητές ΓΤ και αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ από την άλλη οι μαθητές ΤΕ με λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεσταλμένοι, με ελλιπή συμμετοχική συμπεριφορά και κάποιο ποσοστό αυτών είναι μοναχικοί ή επιθετικοί τύποι. Περισσότεροι μαθητές ΤΕ επιλέγουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης πάρα σε άλλες δραστηριότητες και συνομιλούν στο chat περισσότερο με συνομηλίκους τους που δεν τους γνωρίζουν, πάρα με συμμαθητές τους. Το γεγονός αυτό δείχνει μια εσωστρέφεια τον μαθητών αυτών οι οποίοι έχουν ένα περιορισμένο κύκλο φιλιών τόσο στο σχολείο όσο και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως ανοίγονται και συζητούν με συνομηλίκους τους που δεν γνωρίζουν γιατί νιώθουν έτσι περισσότερη ασφάλεια και κοινωνική αποδοχή.