ΤΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΤΗΣ J. K. ROWLING - Πυριανιάν, Νικόλαος - Σουρέν (2015)
Η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο τόσο για τη μεγάλη απήχηση που είχε στον κόσμο, όσο και για το εύρος των ηλικιών του αναγνωστικού κοινού. Ενήλικες διαβάζουν τα βιβλία και αγωνιούν για τις νέες εκδόσεις όσο και οι μικροί αναγνώστες. Το φαινόμενο Χάρι Πότερ αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων παγκοσμίως και έχει επανειλημμένα γίνει προσπάθεια να δικαιολογηθεί η μεγάλη του επιτυχία.Η Ρόουλινγκ “πατάει” σε γνωστά μονοπάτια της μυθοπλασίας χρησιμοποιώντας μυθικά αρχέτυπα, διανθίζοντας τα με ιδιαίτερα στοιχεία, πρωτότυπα και ευφάνταστα, παρμένα από προσωπικά της αναγνώσματα και από την ίδια την έμπνευσή της. Χρησιμοποιεί πλάσματα, ονόματα, ζώα αλλά και αντικείμενα τα οποία τα έχει δανιστεί από την μυθολογία είτε αυτούσια είτε προσθέτοντας ένα δικό της χαρακτηριστικό για να τα προσαρμόσει στο έργο της.Η παρούσα εργασία, με τη χρήση της διερευνητικής μεθόδου, παρουσιάζει βιβλιογραφικές αναφορές που μπορούν να δώσουν μία ερμηνεία στις επιλογές της Ρόουλινγκ, αξιοποιώντας τις μυθολογίες του κόσμου αλλά και για τις επιδράσεις που δέχτηκε από τις συγκεκριμένες μυθολογίες. Τα ερευνητικά πεδία είναι τέσσερα, δηλαδή η έρευνα περιορίζεται στο να διερευνηθούν από πού έχει επηρεαστεί η συγγραφέας για να δημιουργήσει τα πλάσματά της, τα ζώα που χρησιμοποιεί, τα αντικείμενα με μαγικές ικανότητες αλλά και από πού εμπνεύστικε για την ονοματολογία που χρησιμοποιεί.Από την έρυνα αυτή γίνεται φανερό ότι η Ρόουλινγκ είναι βαθειά επηρεασμένη από τα αναγνώσματά της και από τις μυθολογίες ανά τον κόσμο. Χρησιμοποιεί εύστοχα τα ονόματα των ηρώων της αλλά και τα πλάσματα που δημιουργεί και χρησιμοποιεί δεν διαφέρουν από αυτά που χειρίζονται οι λαοί στους μύθους τους και τις δοξασίες τους. Αν και προσπαθεί να δημιουργήσει δικά της πλάσματα, όπως τα Θέστραλ, δεν μπορεί να ξεφύγει από το αρχέτυπο του φτερωτού αλόγου που ήδη υπάρχει εδώ και αιώνες στην ελληνική μυθολογία στη «μορφή» του Πήγασου. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι σε 100 χρόνια δεν θα υπάρχει μαζί με τις υπόλοιπες μυθολογίες και η Μυθολογία Ρόουλινγκ.