Θρησκεία και κοινωνική δικτύωση στην ελληνική κοινωνία - Πετράκη, Μαρία - Σάββας (2015)
Η παρούσα εργασία σκοπό έχει να εξετάσει τη χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook από σελίδες (α) που είναι φτιαγμένες προς τιμήν Αγίων και Γερόντων της Ορθοδοξίας, (β) σελίδες Ιερών Ναών και (γ) σελίδες με προαγωγή των αρχών και των αντιλήψεων της Ορθόδοξης Θρησκείας στην Ελλάδα, ως μέσο επικοινωνίας με την ελληνική ορθόδοξη κοινωνία. Ειδικότερα η έρευνά μας, στοχεύει στη διερεύνηση του περιεχομένου των σελίδων αυτών και με ποιο τρόπο προωθούν τις αρχές και αντιλήψεις της Ορθόδοξης Θρησκείας, στο να εξετάσει κατά πόσο οι χρήστες του Facebook δείχνουν θετική ανταπόκριση σε τέτοιου είδους σελίδες και τέλος, πώς οι χρήστες δείχνουν την προτίμησή τους στις αναρτήσεις που τους ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες σχετικά με τη θρησκεία και το διαδίκτυο, αλλά έρευνες που να συσχετίζουν την θρησκεία και τα κοινωνικά δίκτυα είναι περιορισμένες. Η παρούσα έρευνα, υιοθετεί την μέθοδο Ανάλυσης Περιεχομένου μέσω της κατηγοριοποίησης, για την ανάλυση των δεδομένων. Μέσα από την πραγματοποίηση της έρευνας, ανακαλύψαμε ότι ο αριθμός των ατόμων που γίνονται μέλη σε τέτοιου είδους σελίδες είναι αρκετά μεγάλος. Επίσης, μέσω ανάλυσης των δεδομένων, διαφάνηκε ότι οι σελίδες που εκπροσωπούν την ορθόδοξη θρησκεία στο Facebook, δημοσιεύουν περισσότερο αναρτήσεις σχετικά με θρησκευτικά ζητήματα που μπορεί ν’ απασχολούν τα μέλη- πιστούς και εικόνες Ιερών προσώπων της Ορθοδοξίας. Παράλληλα όμως, μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποκαλύπτει ότι οι σελίδες με θρησκευτικό περιεχόμενο, δεν περιλαμβάνουν αναρτήσεις μόνο σχετικά με τη θρησκεία, αλλά και για διάφορα άλλα θέματα. Επιπλέον, τα μέλη των σελίδων παρουσιάζουν ιδιαίτερη προτίμηση στην δυνατότητα “ Μου αρέσει” (Like), για να εκφράσει την προτίμηση του σε κάποια ανάρτηση, παρά στις άλλες δύο δυνατότητες, “σχόλια” (comments) και “κοινοποιήσεις” (share). Τέλος, η εργασία αυτή συμβάλλει στην ανάδειξη του τρόπου χρήσης των Ορθόδοξων θρησκευτικών σελίδων μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Facebook και την απήχηση που έχουν στα μέλη- πιστούς.