Εικαστικές πραγματικότητες: δημιουργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού με τη χρήση των τρισδιάστατων γραφικών για το έργο του Giorgio De Chirico - Μαχαίρα, Στεφανία (2015)
Η παρούσα μελέτη διερευνά τις εικαστικές πραγματικότητες του έργου του Giorgio De Chirico· μιας εξέχουσας προσωπικότητας της παγκόσμιας τέχνης, που το έργο του άνοιξε νέους δρόμους στην έκφραση και στην προσλαμβάνουσα των εικόνων. Ο Giorgio De Chirico επηρεάστηκε βαθιά από τις ελληνικές αξίες, τους μύθους και τις μνήμες. Η μαγεία του αινίγματος, η αίσθηση του μυστηρίου και του ονείρου είναι διάχυτα στο πλούσιο έργο του. Η μελέτη στοχεύει στην απεικόνιση των εικαστικών αυτών πραγματικοτήτων, μέσω της χρήσης των τρισδιάστατων γραφικών, δημιουργώντας ένα ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό, που προσφέρει στον θεατή ένα εικονικό ταξίδι στο φανταστικό. Για την θεωρητική τεκμηρίωση, η έρευνα προσανατολίστηκε και σε τρία πεδία της ψηφιακής τέχνης: τη βιντεοτέχνη, τα τρισδιάστατα γραφικά και τη σχεδιοκίνηση. Μπορεί, όμως, η ψηφιακή τέχνη να επεξεργαστεί την πρωτογενή τέχνη; Δηλαδή, ένα ήδη καταξιωμένο πολιτισμικό αγαθό μπορεί επεξεργαστεί και να συνδυαστεί κατάλληλα με τα τρέχοντα ψηφιακά μέσα; Το αποτέλεσμα αυτού οδηγεί σε μια μεταμοντέρνα προσέγγιση, σε έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της ήδη υπάρχουσας τέχνης, που τα τελικά προϊόντα της μπορούν να αντιμετωπιστούν ως αυτόνομα.